1. Cusco


Efter en kortere flyvetur fra Santiago landede vi i Peru's hovedstad Lima. Vi befandt os nu væsentlig nærmere ækvator, hvilket også kunne registreres på temperaturen. Nu var der pludselig lunt, men p.g.a den megen forurening i Lima skinner solen næsten aldrig. Efter en enkelt overnatning fløj vi næste morgen videre til Cusco. Vi blev hentet af Viviana fra Machete Tours, og blev kørt direkte til vort hotel - det dejlige Casa Andina Private Collection (øv. tv)

Hotellet lå ganske tæt på den centrale plads i Cusco - Plaza De Armas - Våbenpladsen. De 3 øvrige billeder her på siden er alle taget på Plaza De Armas. Pladsen var også centrum for hele Inkariget. Alle besejrede folkeslag skulle bringe jord fra deres egn til Plaza De Armas, så den blandede jord på pladsen kunne blive et udtryk for det enorme riges udbredelse.

Bemærk ned. th. den utroligt flotte træbalkon med udskæringer. Peru er kendt for disse flotte træarbejder.

På nordsiden af Plaza De Armas (øv. tv) ses en meget velbevaret Inkamur. Imkamurene er karakteriseret ved, at blokkene er ekstremt præcist forarbejdet - så præcist, at der mange steder ikke kan stikkes en kniv ind mellem blokkene. Desuden hælder de lidt indad i modsætning til de mure, som spanierne byggede senere. De er lodrette.

Øv. th. Santa Domingo, som spanierne som et symbol på ødelæggelsen af Inkaernes værdier byggede ovenpå fundamentet af det mest betydende inkatempel - Qoricanancha - Guldtemplet. Templet var et helligt offersted. Atertavlen af guld vejede 380 kg, og væggene var bekædt med 700 guldplader.

Ned. tv. også på Plaza De Armas ligger kirken La Compania - påbegyndt af jesuitter i 1571 og bygget på fundamentet til Inkaen Wayna Capac's palads.


INFO-Box:


Cusco var inkaernes hovedstad - centrum for det enorme rige. Inkariget eksisterede fra omkring år 1100 e.Kr. og frem til 1572, hvor den sidste inka-konge blev henrettet af spanierne. Da spanierne kom til Peru i efteråret 1532, strakte Inkariget sig 4500 km fra Ecuador i nord til den argentinske by Tucuman i syd og 2-300 km i bredden fra junglen i øst til Stillehavet i vest. Det stod på ingen måde tilbage for Romerriget, da det var på sit højeste. Veje forbandt nær med fjern, og byer skød op overalt. I dag vidner utallige ruiner og arkæologiske fund om et samfund af helt usædvanligt format.

Cusco i dag er både en historisk perle og en moderne by med over 300.000 indbyggere.

Befolkningen er en blanding af indianere og spaniere. Byen er stedet, hvor folk fra landsbyerne søger hen, hvis de har ambitioner og fremtidsdrømme. De få heldige finder arbejde, mens hovedparten ernærer sig ved handel på markeder og gader eller som taxachauffører.

Cusco ligger højt i Andesbjergene - 3.300 over havet. Det mærkes tydeligt, når man flyver ind fra Lima. Man bliver ret hurtigt forpustet og det tager typisk et par dage at vænne sig til højden. Derfor er det er altid en god ide at rekreere sig et par dage, inden man kaster sig ud i evt. strabadser.

Vores første hotel i Cusco var et rigtig dejligt hotel, og Heli var også svært tilfreds med det. Der var 2 queen-beds, en dejlig atriumgård og en masse venligt personale. Øv. th. ses en karakteristisk salgsbod - nem at rulle rundt i byen. Når man kiggede ind i boden kunne man ofte ikke se butiksindehaveren. Men et hoved gemte sig ofte helt nede i bunden af "butikken". Ned. tv. også et karakteristisk billede af en peruviansk mor med sit barn.

Ned. th. ses katedralen på Plaza de Armas. Den er flankeret af 2 mindre kirker - Jesus Maria til venstre og El Trionfo til højre. Spanierne byggede katedralen på fundamentet af Inka Viracochas palads. Byggeriet startede i 1559 og var først afsluttet 100 år senere.

Her får man et godt indtryk af byen Cusco.

Øv. tv. en flot gade, hvor man tydeligt ser forskellen mellem de let skrånende inkamure til venstre, og de grovere og lodrettet spanske mure.

Øv. th. McDonalds er overalt i verden - også på den centrale plads i Cusco. Det aftvinger dog respekt, at virksomheden her har gjort meget for at tilpasse sig de historiske omgivelser.

Ned. tv. Calle Santa Catalina Angosta - masser af flag som i resten af byen og igen ses de flotte træskærerarbejder på altanerne.

Ned. th. et billede ind i en gård, hvor et nonnehospital holder til.

Mercado San Pedro

Det lokale marked San Pedro beliggende på Plaza de San Francisco er en fantastisk oplevelse. Markedet består af en meget stor hal, som er nødtørftigt overdækket med et bliktag. Her kommer de lokale kvinder ind fra oplandet for at afsætte deres produkter. De kommer slæbende med store bylter, g de har deres faste stand på markedet.

Som det ses af de efterfølgende billeder er renlighed og hygiejne ikke det, der ligger mest på sinde her i San Pedro. Dertil skal lægges en temperatur på 15-20 grader.

Øv.tv. ses indgangen til markedshallen. Man har samlet de forskellige "erhverv" i forskellige dele af hallen- Øv. th. ses afsnittet med tøj og strikkevarer. Ned. tv. afsnittet, hvor man kan få slukket sin tørst med et glas friskpresset juice og ned. th. en næsten hel gris, som ser ud til at være båret frem og tilbage flere gange.

Øv. tv. ses en del af grøntsagsafdelingen. I Peru er en af de vigtigste grøntsager kartoflen, og den dyrkes og sælges i et enormt udvalg af farver og størrelser. Der er også stor forskel på kvaliteten og man ser mange grøntsager, som slet ikke ville blive solgt i Danmark p.g.a. den svingende kvalitet.

Øv. th. er vi i brødafdelingen, hvor der stables højt.

Ned. tv. er vi i den afdeling, vor de sælger ris, quinoa og alle former for korn og frø. Vi købte flere kilo røs quinoa med hjem. Kiloprisen var ca. 20 soles - ca. 40 danske kr.

Ned. th. er konerne fra kysten samlet i fiskeafdelingen. Der er både tørret og frisk fisk til salg.

Øv. tv. er vi i spiseafdelingen.Her serveres alt fra ubestemmelig suppe til griseører - og det til en meget billig pris.

Ned. tv. er vi også i spiseafdelingen.

I højre side er vi kommet til afdelingen for "frisk kød". Der sælges hele grise og køer, men for de hårde er der også mulighed for at købe et par komuler med hjem til aftensmaden. Testiklerne går heller ikke til spilde her.

San Pedro markedet er i sandhed en stor oplevelse. Man kan få stort set alt, hvad man kan tænke sig at spise. og sandelig også en del, som man IKKE kunne tænke sig at spise.

Velbekomme.

Cusco

Det var dejligt at komme lidt ud i den friske luft efter de ikke helt hygiejniske oplevelser i San Pedro markedet.

Hverdagslivet leves blandt Cusso's 350.000 indbyggere.

Kirken (øv. tv.) ligger umiddelbart udenfor San Pedro markedet.

Ned. tv. et typisk billede af en peruvianer på vej hjem fra marked med sine indkøb. Ned. th. et hus, hvor træværket er malet i den for Cusco meget typiske blå farve.

Et sted (øv. tv.) gik vi forbi en skole, hvor der tydeligvis foregik en skrap træning af de små børn i hvide skjorter. Det skulle dagen efter vise sig, at være træningen til en parade på Plaza de Armas.

Øv. th. Plaza Kusipata - en dejlig fredelig plet midt i Cusco.

Ned. tv. igen af de meget fine træskærerarbejder. Flaget på balkonen er ikke de homoseksuelles flag, men derimod Inkaflaget, som vejer mange steder ved siden af det rød-hvide peruvianske flag. Cusco's indbyggere er fuldt bevidste om, at de har meget at takke inkaerne for. F.eks. besøger 80 % af alle turister i Peru Machu Picchu, og en stor del af disse gæster besøger derfor også Cusco.

Ned. th. et hverdagsbillede fra Cusco

På Plazeto Espinar (Øv. tv.) går livet sin vante gang. Skopudserne udfører med stor iver deres arbejde, mens de tilsyneladende mere velhavende kunder får tid til at læse dagens avis.

Øv. th. et kig ned ad gaden Calle Mantas, hvor trafikken altid er tæt.

De nederste billeder er begge taget på Calle Inka Rocas og Hatunrumjyoc, hvor man ser de ypperste eksempler på og de bedst bevarede inkamure i hele Cusco. Her er naturligvis masser af turister og betlere.

Bemærk ned. th., hvor utroligt fint stenene er hugget. Der er stort set ingen fejl i tilhugningen og faktisk ingen mellemrum mellem stenene. Husk også på, at da stenene blev hugget var der ikke adgang til værktøj af jern. Det sætter præstationen yderligere i relief.


Plaza de Armas

Vi havde i dagene op til den 12. juli set tegn på, at noget skulle ske i byen. Vi så små børn, der tydeligvis trænede en optræden, og pludselig var det der - en kæmpe parade igennem byen, hvor en masse børnehaver og skoler deltog. Søde var de små børn i deres fine dragter.

Billederne er taget på Plaza de Armas.

Det var vores sidste dag i Cusco i denne omgang, inden vi skulle afsted på vores første store ekspedition - Inkastien. Vi slentrede rundt i byen og så bl.a. det præcolumbianske museum, hvor vi kunne orientere os om Perus historie.

Øv. tv. sidder 2 kvinder uden for museet og væver tæpper på traditionel vis.

Øv. th. et eksempel på en peruviansk "telefonboks" og nederst et par billeder fra vores flotte og gode hotel Casa Andina Private Collection. Ned. th. pakker vi til turen næste dag.


Cusco - Peru