3. Waimangu Volcanic Valley - Rotorua

Waimangu Volcanic Rift Valley

Waimangu Valley - tag med os gennem denne dal, som generøst viser os de flotteste scenerier.

Området omkring Rotorua er det bedste sted i New Zealand at se og mærke, at New Zealand ligger i en meget aktiv vulkansk zone. Ca. 14 km syd for Rotorua ligger Waimangu Volcanic Rift Valley, som er et af de smukkeste vulkanske steder i landet. Desværre er der ikke mange gratis glæder i New Zealand. De bedste steder er "besat" af private forretningsfolk, som tager entre for at vi kan se scenarierne. Således også i Waimangu Valley. Ned. tv. ses det 50 m dybe "Southern Crater"

For 39 NZD kan man indløse billet til denne dal, som starter oppe ved billetsalget og bevæger sig nedad, indtil dalen ender ved søen Lake Rotomahana. Der findes natugligvis også frie, offentlige steder, hvor det er muligt at se den vulkanske aktivitet, men et sted som Waimangu Valley er i en klasse for sig selv, og er man i nærheden, bør man aflægge stedet et besøg. De mange billeder er taget på vejen ned igennem dalen. Bemærk, hvordan det damper op fra søen under os. Vandet er varmt.

Området Waimangu Volcanic Valley er det yngste hydrotermiske område i New Zealand. Det blev dannet i forbindelse med et vulkanudbrud fra Mount Tarawera den 10. juni 1886, Ved udbruddet blev hele området og søen Lake Rotomahana dannet, og i en kortere periode på 4 år derefter sprang også den store geyser Waímangu.

Waimangu betyder "Black Water" på de indfødte maorier's sprog. I det hele taget er det slående, at rigtig mange stedord i New Zealand  er angivet på maori, som er et officielt sprog sidestillet med engelsk.

Vulkanudbruddet i 1886 var det største udbrud i 700 år. Det varede én dag, og efterlod bl.a , Waimangu Valley dækket med 20 meter mudder og vulkansk aske. Jordskælv i 1915 og 1917 øgede arealet og omformede landskabet. Først efter 20 år begyndte planter og dyr at indvandre til området. Vandet er i de forskellige søer er ofte meget syreholdigt p.g.a. mineraler, der siver op fra undergrunden, og det bevirker, at der ofte kun kan vokse bestemte typer af alger i vandet. Derfor ser man tit, at søer og områder i nærheden af søer har de flotteste farver som f.eks. her ned. th, hvor der gror alger med en meget grøn og iøjenfaldende farve.

Waimangu Volcanic Valley er 4 km lang og løber fra Volcanic Crater til Lake Rotomahana. Der er 3 vandfyldte kratere - Southern Crater, Echo Crater og Inferno Crater. Det er et område, som man må sætte en hel formiddag eller eftermiddag af til at nyde. (effektiv tid i dalen)

Waimangu Stream løber gennem dalen fra Echo Crater helt ud til Lake Rotomahana, og den fyldes af alt det varme fra de forskellige kilder i dalen . Så hele vejen ned gennem dalen oplever man dampende vand fra denne å. Se de flotte alger ned. th.

Så nåede vi til den ufattelig flotte "Inferno Crater". Sjældent har vi set så flot en farve i en varm kilde. Inferno Crater er den største geyser-sø i verden. Geyseren kan desværre ikke ses mere, da den befinder sig og springer på bunden af søen. Temperaturen i søen ligger mellem 35 og 80 grader, og så er PH'en kun 2,2 altså meget syre.

 

Øv. får vi på vej ned gennem dalen det første blik af Lake Rotomahana. Ned. er vi igen på vej ned ad de stejle trapper fra Inferno Crater til dalen

Her er vi på Warbrick Terrace. Øv. th. Hvid og knaldgul kisel dominerer den nederste del af dalen

Warbrick Terrace. Er det ikke fantastisk smukt med sådan en lille sø, der ligner en ædelsten ? Ellers den gule kisel, som dækker overfladen ?

Ned. er vi nået til vejs ende ved Lake Rotohamana, hvor der bl.a. lever en større population af sorte svaner. Man kan vælge at gå op igen eller gøre som vist næsten alle andre - at tage bussen op igen til det sted, hvor vi startede.

Waimangu Valley er et sted, som man skal have meget gode argumenter for at køre forbi. Man skal give sig selv den oplevelse, det er at se New Zealands yngste geotermiske og vulkanske område, og se de fantastiske farver, som åbenbarer sig på turen gennem dalen. Et "must" for New Zealand's turister.